El anuncio de Ortega y Gasset del progreso regresivo hacia el individualismo en red - Álvarez de Mon, Ignacio; Núñez Ladevéze, Luis; Núñez Canal, Margarita (Universitat Autònoma de Barcelona, 2021)
En la Meditación de la técnica i La rebelión de las masas, Ortega y Gasset anticipà que els mitjans de comunicació produïen una interdependència mundial que actualment anome-nem «globalització». Seguint la crítica orteguiana a l’idealisme, el text concep el mitjà de comunicació com una pròtesi afegida al sensori humà que amplia il·limitadament el camp d’observació cenyit als sentits. L’accés generalitzat d’altres cultures al coneixement cientí-fic europeu i la propagació de les pròtesis tècniques en la interacció de la xarxa —un àmbit global de relacions cara a cara sense distància— generen una alteració en la supre-macia cultural que es desplaça de l’Occident a l’Orient, la qual cosa va ser anunciada fa un segle pel filòsof espanyol en presagiar que Europa no manaria al món.Paraules clau: globalització; rebel·lió de les masses; veïnatge universal; eurocentrisme; autonomia científica.
Keywords: Globalización; Rebelión de las masas; Aldea global; Eurocentrismo; Autono-mía científica; 72 Filosofía::7207 Filosofía social::7207.01 Filosofia de la cultura; ODS 10 - Reducción de las desigualdades